Cégalapítás előtti tájékoztatás

A könyvelés nem a cégalapítást követően kezdődik!

A legtöbb kezdő vállalkozó abban a tévhitben él, hogy a könyveléssel, az adó és járulék fizetéssel csak a cégbejegyzést követően kell foglalkoznia. Az így gondolkozó vállalkozások már a cégalapítás során elbuknak több százezer forintot, egyébként megtakarítható adót és járulékot! Ön ne kövesse el ezt a hibát.

A kezdő vállalkozások nagy része tönkremegy az alakulást követő egy éven belül, mivel a vállalkozás kezdő szakaszában olyan nagymértékű az adó és járulékteher, amit egy kezdő vállalkozó alig vagy nehezen termel ki. Ezért van szükség minden legálisan elérhető adó és járulék csökkentés kihasználására. Az adó és járulékok előre tervezhetők.

Cége későbbi sikerének érdekében érdemes előre tervezni. Az első lépés az ideális cégforma kiválasztása. Figyelembe vesszük tevékenységét, terveit és lehetőségeit, majd ezek alapján javaslatot teszünk a megfelelő formára.

A cégalapításnál jól megválasztott jogi forma, adózási mód és egyéb tényezők egy induló vállalkozás esetében létfontosságú lehet, hiszen ezek fogják meghatározni a vállalkozás első üzleti évének a nyereségességét.

Fontos tisztában lenni az induló és kezdeti működési, illetve beruházási költségekkel, várható bevételekkel.

A cégalapítás előtti informálódásnak és tervezésnek köszönhetően már tudni fogja, hogy megéri foglalkozni az adott tevékenységgel, vagy sem. A gondos előkészítés alapján nincsenek felesleges kiadások, amely veszélybe sodorhatnák induló vállalkozása működőképességét. Pontos adatok alapján tudja ütemezni vállalkozása fenntartását és jövőbeni fejlesztését, bővítését.

Cégalapítás előtt érdemes tájékozódni, hogy a végzendő gazdasági tevékenység szakhatósági engedélyekhez kötött-e, illetve a választott főtevékenység megfelelő szakképzettség birtokában végezhető tevékenységének minősül-e.

Számolni kell a választott adónemmel (társasági adó, KATA, KIVA), az általános forgalmi adóval, személyi jövedelemadóval, az iparűzési adóval, valamint a várható bevétel mértékével.

Cégalapítás előtt keressen meg minket, kérje tanácsunkat. Segítünk a megfelelő társasági forma kiválasztásánál, társasági szerződés kialakításánál.

Fokozottan odafigyelünk a kötelező adatbejelentésekre, az alapítást/módosítást követő ellenőrzésekre, szabályzatok elkészítésére, a több cégbe érintett vezető tisztségviselők (kapcsolt vállalkozás) kötelező adatszolgáltatásra, a tagi kölcsönre, a házipénztárra, és mindent megteszünk, hogy kiküszöböljük a könyveléssel kapcsolatos buktatókat.